lauantai 26. maaliskuuta 2016

Lankalauantai

Varokaa lentäviä noitia! Noitaperinne saapui Suomeen jo keskiajalla. Trullit pyrkivät erityisesti karjasuojiin. Niitä yritettiin estää erityisillä taikakaluilla, kuten viiskulmilla, risteillä, kelloilla tai vaikkapa virsikirjoilla. Kuitenkin aina joskus joku pääsi läpi ja sai itselleen kyseenalaisesti karjaonnea. Vai mitä tuumitte tästä vuoden 1871 sanomalehtiartikkelista.

Tapio 15.04.1871.

Noitiin uskottiin aivan oikeasti. Varsinkin Pohjanmaalla elää paikoitellen vielä tänä päivänäkin kokkoperinne. Kokkojen polton uskottiin katkaisevan noitien lennon. Nuoriso tykkäsi tulenvahtina olemisesta. Pitkän piinaviikon, pitkäperjantain piiskan ja ehdottoman vierailukiellon jälkeen oli mukavaa kokoontua kokoille tapaamaan muita.


Varsinaisen nimensä lankalauantai sai päivän puhdetöistä. Tänään oli tapana pestä ja mahdollisesti jopa värjätä talven aikana kehrätyt villat.


Kristinuskossa tämä on pääsiäisaikana tavallaan "lepopäivä". Päivä, jolloin Jeesus nukkui haudassansa. Päivä, jolloin hauta sinetöitiin ja jolloin sille asetettiin vartio. Ylösnousemuksen odotuksen hetki.

Kuva: Kirkkovuosikalenteri

Pääsiäiskoristeista varsinkin rairuohot, tiput, pajunkissat ja koivunoksat symboloivat uutta elämää ja ylösnousemusta. Meillä tänä vuonna kasvaa pääsiäisohraa. Kissat tykkäävät ja minä smoothien seassa.


Koivuja ja pajuja ei meillä tuoda sisälle. Sain kymmenisen vuotta sitten aivan uskomattoman voimakkaan allergisen reaktion, joka itse asiassa vaati jopa sairaalakäyntiä. Meidän maljakossa kukkivat mustikat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti